Mine foredrag

Thues foredrag

Foto: Otto Poulsen

Kontakt mig:


Thue Grum-Schwensen, Kærgårdsvej 31, Rødding, 7860 Spøttrup

Tlf. (+45) 24 66 53 36

Mail: thue@thuesskrivestue.dk

CVR-nummer: 37929441


Køb min bog "Østeuropæiske oplevelser"

200 kroner inklusive forsendelse. Brug mobilepay 227 182. Husk at anføre navn og adresse, så bogen kan sendes det rigtige sted hen!

August-tilbud: 150 kroner inklusive forsendelse

Hvis du vil læse om, hvad mit lille firma i øvrigt tilbyder: Forsiden

Jeg tilbyder flere forskellige foredrag - om en række meget forskellige emner og flere vil komme til:

Nye foredrag – om Østeuropa:


Det er også muligt at kombinere foredragene eller holde et helt andet – alt efter hvad du/I måtte ønske:


Seniorrail i Østeuropa

Om at rejse med tog i Central og Østeuropa samt en rejseberetning: Med tog i Tyskland, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Moldova og Bulgarien.


Stemmer fra Øst

De fleste Øst-europæiske lande har oplevet, at mange er rejst ud for at arbejde. I Vesteuropa, men faktisk også i Moskva, hvor lønniveauet er ret højt sammenlignet med adskillige af de østeuropæiske lande. Tilsyneladende er den kurve ved at knække. I de fleste af landene er der nu flere, der vender hjem, end der rejser ud. Vi belyser det med udsagn fra forskellige østeuropæere. Både nogle, der er vendt hjem, og nogle der stadig arbejder i udlandet.


Moldova og Transdniestre

Moldova er et spændende land, der ligger mellem Rumænien og Ukraine. Før Sovjets fald var det en sovjetrepublik. Transdniestre er reelt en udbryderrepublik på østsiden af floden Diniestre – dog med en enkelt by og lidt land vest for floden. Landet er resultatet af en borgerkrig i Moldova i 1990erne – og Transdniestre er ikke anerkendt af FN eller nogle medlemslande af FN overhovedet. Alligevel har Trandsniestre egne pas, egen valuta, eget flag, egne nummerplader, eget politi, eget militær, og hvad der ellers hører til. Uden russiske såkaldt ”fredsbevarende” styrker ville det næppe eksistere. Tilbage til Moldova, som også byder på god mad, fornemme vine og spændende klostre og meget andet i et land, der befinder sig i en evig balance mellem Øst og Vest.


Forskelle og ligheder i Østeuropa

Stærke nationalistiske kræfter i dele af Østeuropa – men også lande, hvor de ekstreme nationalister ikke har været i stand til at vinde fodfæste. Vi ser på udviklingen i Østeuropa efter murens fald – og ser på forskelle og ligheder mellem landene.


Naturbevaring i Mexico - et rejseforedrag med meninger i


Jeg har i samarbejde med det statslige universitet i millionbyen Morelia i Mexico arbejdet med naturbevaring i delstaterne Michoacan og Jalisco. Foredraget er en blanding af et rejseforedrag og et foredrag om bevaringsprojekter i de to delstater i det mellemste Mexico. Det centrale Mexico er den tættest befolkede del af Mexico og også der, hvor den oprindelige natur er mest truet. Foredraget rummer eksempler på projekter, der tegner lovende, og er derfor langt fra sort i sort.


Grækenland - udenfor de vante turiststrøg...

Grækenland er mange ting. Mange danskere kommer kun til de kendte turistperler. Men landet rummer mange andre perler, hvor der kommer langt færre udenlandske turister. Foredraget kommer ikke rundt i hele landet, men vi ser på nogle af de blandt udenlandske turister knap så kendte områder, der bestemt er et besøg værd. Foredraget er krydret med anekdoter og sjove historier fra rejser rundt i Grækenland.

Anekdoter fra et liv som journalist...rundt i hele Danmark......

Jeg har været ansat som journalist på flere forskellige lokale dagblade rundt om i Danmark. Næsten 40 år som journalist har rummet mange udfordringer. Og ført til mange  sjove oplevelser, historier og anekdoter rundt fra det meste af landet. Foredraget koncentrerer sig om netop anekdoterne og de sjove historier. Både fra redaktionerne og fra oplevelserne som udfarende reporter, der har mødt en masse forskellige mennesker.

Pressens rolle og mediernes krise....er vagthunden fløjet væk med de nye medier?

Medierne er i krise, hører vi ofte. Nogle medier har det nu meget godt, men generelt har eksempelvis de trykte medier problemer. Får det betydning for nyhedsformidlingen og mediernes traditionelle rolle som vagthund overfor magthaverne. Kan nye sociale medier opfylde den rolle - og hvis ikke de kan, står vi så med et problem for demokratiet. Foredraget byder ikke på endelige svar, men giver nogle bud. Samtidig forsøger jeg i foredraget at anvise handlingsmuligheder, som måske kan være med til at sikre både gode og kritiske medier i fremtiden.